Bobud

För att hinna nå ett avslut innan semestern väntar Alliansen nu på att regeringen ska komma med ett helhetsbesked i bostadsförhandlingarna.

– Vi vet inte vad de vill, säger Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiske talman, till Nyhetsbyrån Direkt.

Den nytillträdde bostadsministern, Peter Eriksson (MP), har tidigare meddelat att han är beredd att ”ge oppositionen ett tydligt avtryck i en uppgörelse om en ny, bra bostadspolitik för enklare, snabbare lösningar för att bygga upp Sverige.”

– Min uppgift kommer att bli att slutföra de här förhandlingarna inom regeringen, men framförallt också med oppositionen. Jag tycker de ska ta det här på allvar, sade Peter Eriksson då.

Emil Källström säger att Alliansen är beredd att göra upp om innehållet är det rätta samt att Centerpartiets fokus är ordentliga regelförenklingar för byggande. Detta innefattar både buller, ändrat strandskydd, flyttskatt som ger möjlighet till uppskov, sänkta ränteavdrag samt förändrad hyressättning, framförallt i nyproduktion.

– Det viktiga med att nå en överenskommelse är att man tar tag i saker som är svåra, kanske omöjliga, att göra ensam och att de som bygger vet vad som kommer att gälla, säger Emil Källström till Nyhetsbyrån Direkt.