pengKöpruschen på bostadsmarknaden uteblev den här gången inför amorteringskravet. Men många har passat på att ta nya bolån för att kunna bestämma amorteringstakten på tilläggslånet, skriver DN.

Marcus Strömberg, mäklare på Innerstadsspecialisten som säljer lägenheter i centrala Stockholm, säger till tidningen att det inte har varit en rusch på samma sätt som förra året.

– Utbudet har varit väldigt stort nu i maj och det har lett till att det varit mycket lugnare på marknaden.

Han framhåller också att bankerna redan infört krav på amortering och att det troligen har haft en dämpande effekt. Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån, är inne på samma linje.

– Många banker har börjat tillämpa amorteringskravet och det känns som om kunderna har tagit in att de ska amortera, säger han.

Det nya i år är att ovanigt många hört av sig till bankerna och ansökt om tilläggslån för att renovera eller bygga om, rapporterar DN. Beviljas lånen före den 1 juni omfattas de inte av nya reglerna.

– Vi har haft ett stort tryck på att höja befintliga bolån de senaste två veckorna. Vi ser en ökning med 85 procent jämfört med samma period förra året, säger Karin Hellgren, informationschef hos bolånejätten SBAB.

Hon gör bedömningen att ansökningarna kommer från kunder som planerat att renovera eller bygga om den närmaste tiden.

– De har passat på att låna nu för att själva kunna bestämma amorteringstakten, säger Karin Hellgren.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.