frihusJust nu är utbudet av fritidshus till salu rekordlågt, det lägsta på sju år. Och eftersom utbudet år lågt ökar intresset för de objekt som finns ute. Ny statistik från Booli.se visar fler budgivare per objekt, högre medelslutpriser än tidigare, och den lägsta andelen återpublicerade annonser sedan 2009. 

Med ett lägre utbud ökar trycket på de bostäder som finns till salu. Statistiken visar stora förändringar på fritidshusmarknaden. Sedan 2009 är annonstiden den av Booli lägsta noterade. Även inflödet av nya fritidshus till salu är lågt. 2015 kom det ut ca 2 000 nya annonser i april, i år kom det ut cirka 1 500 nya fritidshus till salu.

– Det är intressant att utbudet av fritidshus nästan halverats sedan 2012. Det låga utbudet och övriga indikationer tyder det på att fritidshusmarknaden just nu är till säljarnas fördel, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig på Booli.se. 

– En delförklaring kan vara att det kommande amorteringskravet inte påverkar fritidshusmarknaden på samma sätt. Fritidshus är en ”lyxkonsumtion” medan en permanentbostad tvärtom är ett basalt behov. Den snabba och stora utbudsökningen vi ser på bostadsmarknaden i övrigt just nu beror på att många säljare vill pröva lyckan att genomföra en framgångsrik försäljning innan de kommande amorteringskravet träder i kraft. Den typen av effekt finns inte på fritidshusmarknaden på samma sätt, menar Erik Olsson på fastighetsförmedlingen med samma namn.

Utbudet av fritidshus i april: år för år

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

5 209

4 002

6 345

7 009

6 100

6 983

5 548

3 614 

Fritidshusmarknaden just nu (vecka 16-19) :

  • Det högsta medelslutpriset sedan 2012
  • Högst kvadratmeterpris sedan 2012
  • Fler budgivare på varje försäljning (medel)
  • Fler bud på varje objekt (medel)
  • Andelen återpublicerade annonser är det lägsta sedan 2009.
Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.