tbanekartaÄr det viktigt för dig att bo centralt? Kanske tänker man om när man ser hur stor prisskillnaden är mellan olika områden i Stockholm. Genom att köpa bostad en eller två tunnelbanestationer bort kan man spara stora pengar.

Ny statistik från Booli.se visar det genomsnittliga kvadratmeterpriset per tunnelbanestation. Mellan den dyraste och billigaste stationen skiljer det nästan 82 000 kronor per kvadratmeter!

De högsta kvadratmeterpriserna finns kring Östermalmstorg, där snittpriset ligger på 104 481 kronor per kvadratmeter. Lägst kvadratmeterpris finns kring Masmo, där ligger snittpriset på 22 501 kronor per kvadratmeter. Det innebär en skillnad på 81 980 kronor per kvadratmeter!

– Generellt sett är det billigare ju längre ut i tunnelbanenätet du köper. Det finns dock flera undantag. Trots att det bara skiljer en station i praktiken, så kan det emotionella värdet av att till exempel bo nära vattnet eller i ett hippt område driva upp priserna, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig Booli.se.

Kvadratmeterpriserna baseras på slutpriser för bostäder som sålts inom en kilometers radie från respektive station. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset för hela Stockholms kommun ligger på 69 155 kronor per kvadratmeter.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.