rikard-stberg-vkwp-694
Marcus Larsson, vd på Objekt360, som levererar 3D-produktionen, besökte Umeå för att gratulera Rikard Östberg på plats.

Svensk Fastighetsförmedling i Umeå började tidigare i år erbjuda 3D-visningar. Det var en lyckad satsning, och nu har byråns fotograf Rikard Östberg belönats med branschpriset ”Black Belt”.

– Det känns jättebra att vi nått stor framgång på kort tid, framför allt för våra kunder som har märkt av en positiv effekt på slutpriset, säger Rikard Östberg.

3D-visningar möjliggörs med hjälp av en specialbyggd kamera och ett motordrivet stativ. I kameran finns inbyggda sensorer och med hjälp av stativet kan den rotera runt och scanna av rummen. Resultatet blir en ”360-bild”.

Enligt Svensk Fastighetsförmedling har responsen från kunderna som använt 3D-visning varit positiva.

– Den vanligaste kommentaren är att det är enklare att förbereda sig inför en visning genom kunna sitta hemma och ”kolla runt”. Det ger en bra helhetsbild direkt. Andra tydliga fördelar är att spekulanter som bor på annan ort nu har samma möjlighet att ”komma på visning” och därmed delta i fler budgivningar. Detta har naturligtvis påverkat slutpriset positivt då fler spekulanter känner sig trygga med att köpa, säger Rikard Östberg.

På förhand visste man inte hur kunderna skulle ta emot den nya tekniken men det har visat sig finnas en stor efterfrågan på nya visningsmöjligheter.

– I dagsläget har jag gjort över 70 3D-visningar. Ingen annan mäklarfotograf i Norrland har kommit upp i dessa nivåer vilket är mycket ovanligt, därför har jag belönats med branschpriset ”Black Belt”. Jag ser det som ett fint kvitto på att jag gör ett bra och kvalitativt jobb som gynnar våra kunder, säger Rikard Östberg.

Hur ska du fira detta?
– Jag ska fira med lite fika tillsammans med mina kollegor på kontoret, men jag ska även åka på solsemester en vecka. Det ska bli skönt, säger Rikard.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.