hogtNyligen i Stockholm sålde HusmanHagberg en lägenhet på två rum och kök för hela 143 000 kronor per kvadratmeter, samtidigt som utbudet av bostäder är större än på länge. Enligt Dagens Industri var inflödet av bostäder på Hemnet i förra veckan det största sedan Hemnets mätningar startade. Det gör den här försäljningen ännu mer spektakulär.

Mäklaren Lars Östblom förklarar det höga försäljningspriset med flera faktorer:

– Marknaden är absolut en smula avvaktande rent generellt, men just lite mer speciella objekt finns det alltid en efterfrågan på. Just den här bostaden var ganska unik eftersom att den hade en stor terrass. Det är ovanligt att mindre lägenheter har det. Att terrassen är så stor att det till och med ryms ett spabad i ena änden, utan att det tar bort funktionen av resten av terrassen visar på hur stor den är.

Spabadet i sig, var nog inte avgörande, tror Lars Östblom.

– Det blev visserligen en cool känsla med bilderna och väckte uppmärksamhet i sociala medier. Hade spabadet tagit upp stor del av terrassen så hade det istället varit en nackdel.

Lars Östblom säger också att rent generellt så ser man en fortsatt stor efterfrågan på bostäder med höga lägen, utsikt, bra balkonger eller ännu hellre terrasser, och väldisponerade kvadratmetrar i gott skick.

– Fina lägenheter som saknar det där lilla extra går inte lika bra, eftersom att det då finns fler liknande att välja mellan. Då tar det oftast längre tid att sälja, och säljaren har många gånger en prisförväntan som är svår för mäklaren att nå upp till.

Att den här bostadsaffären resulterade i både en nöjd köpare och en nöjd säljare, beror till stor del på att köparen kände sig trygg i affären.

– Eftersom att mäklaren jobbar på uppdrag av säljaren men ändå enligt lag skall vara en opartisk förmedlare mellan köpare och säljare, så gäller det att tillgodose båda parters intresse. Köparen som till slut vann budgivningen är en av våra tidigare nöjda kunder, och hon hade fullt förtroende för mäklaren genom hela processen. Tack vare att det var många budgivare så fick köparen också en kvittens på att marknaden som sådan faktiskt värderar den här typen av objekt så högt, säger Lars Östblom.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.