Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar en fortsatt prisuppgång de senaste månaderna. Villor i riket har stigit med 2 procent de senaste månaderna och bostadsrätter med 1 procent. På tre månader har villor stigit 5 procent och bostadsrätter 3 procent. Även siffrorna för storstadsområdena visar på stigande priser.

tanja– Våra mäklare vittnar om att det är ovanligt många som vill byta bostad innan de nya reglerna införs vilket gör att priserna stiger. Högtrycket på bostadsmarknaden råder dock i hela landet och priserna stiger i stort sett överallt. Tvärtemot vad det ibland framstår som är det inte bara bostadsaffärer i storstäderna som driver priserna uppåt. Bland landets 21 län är det bara ett som visar nedgångar under det senaste året sett till bostadsrätter. Villapriserna stiger överallt, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

– Det är tydligt att bostadsbristen är stor och det är den främsta orsaken till de stigande priserna. Det går dock inte att bygga hur eller var som helst för att råda bot på problemet. Bostäderna måste vara i områden där människor faktiskt vill bo, annars kommer priserna att fortsätta uppåt, säger Tanja Ilic. 

Lars_ErikNykvist-FAstbyrånLars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån säger att vi är inne i den riktiga högsäsongen på bostadsmarknaden, både för villor och bostadsrätter. Utbudet är fortfarande lågt historiskt sett och det är framförallt väldigt få villor ute på marknaden. Efterfrågan upplevs fortfarande som stark och det som kommer ut på marknaden säljs i regel snabbt.

– Amorteringskravet närmar sig med stormsteg. Det gör att våra mäklare får en hel del frågor kring vad det här kommer att innebära för marknaden nu och framöver. I praktiken tror vi inte att det kommer få så stora konsekvenser då bankerna i hög utsträckning redan fasat in de nya reglerna. Dock finns det en mindre grupp, både köpare och säljare, som vill skriva kontrakt innan 1 juni. Det höjer möjligen trycket på marknaden något. En effekt kan bli att antal bostadsförsäljningar på marknaden sjunker något efter månadsskiftet, säger Lars-Erik Nykvist.

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.