ernst
Foto: Alexander Kvist/TV4

Så här års väcks många människors drömmar om ett fritidshus till liv. I SBAB:s undersökning Fritidshuset 2016 har 1 034 personer svarat på frågor om fritidshus. 55 procent anser att Sommar med Ernst och andra program gör att intresset för fritidshus ökar. 

– Att så många som 55 procent av de tillfrågade anser att ”Sommar med Ernst” och liknande program påverkar intresset för fritidshus är inte förvånande. Jag sätter min förhoppning till att den som letar fritidshus inser att bakom dessa program arbetar ett helt team som gör att renovering och kreativa lösningar ser lekande lätt ut, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

SBAB frågade hur ett klassiskt svenskt fritidshus ser ut och fortfarande hamnar det röda huset med de vita knutarna högst upp när svenska folket får associera fritt. På god andra plats finns ett hus på en klippa vid havet. Även det enkla huset på landet och fjällstugan finns med i associationerna. Ganska vanligt är också att man inte har någon speciell bild av ett fritidshus.

– Att inte ha någon speciell bild av ett fritidshus behöver inte betyda något annat än att ett fritidshus i Sverige kan se ut på olika sätt, vilket ju helt klart stämmer överens med verkligheten, säger Claudia Wörmann.

För den som vill finns många tips, reportage och inslag om det ideala fritidshuslivet där TV4-programledaren Ernst Kirchsteiger är en av dem som dominerar.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.