villaStockholm sticker ut med sjunkande efterfrågan och minst fördel för säljarna på bostadsmarknaden. Det visar resultaten av Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel. Men panelen visar också att efterfrågan på bostadsmarknaden i övrigt i Sverige fortsätter att öka. Resultaten visar även att efterfrågan på villor ökar mer än på bostadsrätter.

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån har 448 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 7,53 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 7,42 när samma fråga ställdes i januari. Fördelen för säljaren är nu alltså större jämfört med januari.

– Marknaden fortsätter att präglas av lågt utbud. Framförallt beror det på att det som kommer ut på marknaden säljs väldigt snabbt – ibland innan visning och ibland till och med innan bostaden läggs ut på nätet. Möjligen kan vi även se en något ökad efterfrågan inför det kommande amorteringskravet. Men det är inte alls på samma nivå som förra våren eftersom bankerna succesivt redan infört amorteringskrav, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Efterfrågan ökar i samtliga regioner – förutom i Stor-Stockholm. Starkast efterfrågan är det i Stor-Malmö med en mycket tydlig fördel för säljarna (8,38) följt av mellanstora orter (7,94). Fördelen för säljarna är minst i Stor-Stockholm och sjunker från 7,25 i januari till 6,85 nu i april. Resultaten visar även att efterfrågan på villor är större och ökar mer än för bostadsrätter.

– Tendensen vi såg i januari förstärks. Efterfrågan i Stockholm sjunker vilket kan tyda på ett trendbrott. Stockholm och bostadsrättsmarknaden brukar ligga steget före övriga regioner och villamarknaden. Nu återstår det att se om tendensen i Stockholm sprider sig, säger Lars-Erik Nykvist.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.