saljBooli har tittat på hur länge en genomsnittlig annons ligger ute och på så vis tagit tempen på bostadsmarknaden. Bland annat har man kommit fram till att tiden det tar att sälja en bostad skiljer sig åt beroende på var i landet man bor. Korta annonseringstider tyder på en het marknad medan längre på en lugnare marknad. Skåne län och Kronobergs län står för de största procentuella minskningarna.

I Skåne har annonstiden minskat med hela 33 procent för lägenheter. För villor toppar Kronobergs län listan, med en minskning på 51 procent. Generellt har annonstiden minskat, en genomsnittlig annons ligger ute färre dagar nu än motsvarade period i fjol. I Norrbottens län ökar annonstiden med 11 procent för lägenheter, och 6 procent för villor. Norrbotten är det enda län som ökat sin annonstid för villor. 

– Förra våren bidrog det stundande amorteringskravet till en hetsig marknad där många bostäder såldes snabbt och många redan innan visning. I år är det fortsatt snabba försäljningar men marknaden upplevs ändå på många håll vara lugnare än förra våren trots att amorteringskravet nu ser ut att bli verklighet, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig på Booli. 

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.