frihusPå fem år har priserna på fritidshus stigit med 18 procent i Sverige som helhet. Fastighetsbyrån har tagit fram siffror som visar att fritidshusägare i Norrbottens län är de största vinnarna medan Kronobergs län ligger i botten.

För att få en bild av hur prisökningen på fritidshus sett ut de senaste fem åren i olika områden har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik jämföra försäljningspriser på fritidshus under april 2015 till mars 2016 med samma period 2010/2011. Snittökningen i landet ligger på + 18 procent. Fritidshusägare i Norrbotten län kan glädjas åt högst prisökning med + 40 procent på fem år. Kronobergs län ligger i botten med en prisnedgång på 1 procent och är de enda län där priserna sjunkit. På kommunnivå kan fritidshusägare i Mönsterås i Kalmar län vara glada över en prisökning på hela 141 procent. Störst prisnedgång har Trosa kommun haft med – 32 procent.

– Efter några år med relativt stillastående priser på fritidshusmarknaden så har vi nu sett en uppgång det senaste året. De låga räntorna är en förklaring. En annan kan vara de kraftiga prisökningarna på villor och bostadsrätter. En grupp fritidshusköpare kan använda prisökningar från permanentboendet för att finansiera ett fritidshus, genom vinst eller ökad belåning, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

På kommunnivå så varierar prisutvecklingen kraftigt. Men Norrtälje, den kommun där det säljs överlägset flest fritidshus i Sverige, ligger exakt på rikssnittet + 18 procent på fem år. Snittpriset i Norrtälje ligger nu på 1,7 miljoner och spekulanter efterfrågar främst fritidshus med hög standard.

– Under det senaste året har vi framförallt märk av en ökad efterfrågan genom att det som kommer ut på marknaden säljs snabbt. Det som efterfrågas mest är stugor med relativt hög standard och närhet till havet är ju alltid ett plus. Där det är året-runt-standard med värme, vatten och avlopp är det ju även vanligt att köparna vill använda huset som permanentboende. Det är också en av anledningarna att priserna stiger, säger Emeli Sand, mäklare på Fastighetsbyrån i Norrtälje.

Länssiffror – Norrbotten i topp, Kronoberg i botten

Vinnare, län

Förlorare, län

Norrbotten, + 40 %

Kronoberg, – 1 %

Västerbotten, + 34 %

Södermanland, + 6 %

Kalmar, + 26 %

Västernorrland, + 7 %

Halland, + 24 %

Blekinge, + 9 %

Örebro, + 24 %

Dalarna, + 13 %


Kommunsiffror – Mönsterås vinnare, Trosa förlorare

Vinnare, kommun

Förlorare, kommun

Mönsterås, + 141 %

Trosa, – 32 %

Ljusdal, + 135 %

Kalmar, – 29 %

Kalix, + 112 %

Smedjebacken, – 22 %

Kinda, + 86 %

Linköping, – 21 %

Skövde, + 84 %

Höör, – 18 %


Siffrorna är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och jämför försäljningspris på alla fritidshusförsäljningar gjorda april 2010-mars 2011 med samma period 2015/2016. Det är den procentuella ökningen som redovisas. De kommuner som haft färre än tio försäljningar under någon av perioderna är borttagna. Svensk Mäklarstatistiks siffror grundar sig på ca 80 procent av alla försäljningar av bostäder som görs genom fastighetsmäklare.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.