bokopMäklarfirman Landgren svarar på frågor om bostadsköp, bland annat om hur stor insats som krävs för att kunna köpa bostad och vad ett lånelöfte innebär. 

Ska jag sälja innan jag köper ny bostad?
Det är alltid ett avvägande om man ska sälja eller köpa först. Det finns många faktorer att ta hänsyn till. Ekonomi, utbud, efterfrågan, lägenhet, villa, skolområde etc. är vanliga frågor i samband med bostadsköp. Många väljer att sälja först eftersom man känner sig mer trygg i att veta vilka resurser man har att röra sig med när man ska köpa sitt nya boende. Andra väljer att köpa först då man vill hitta sitt nya drömboende innan man säljer sin befintliga bostad. Det vi kan konstatera är att marknaden just nu är mycket bra. Prisuppgång, låga räntor, lågt utbud och många köpklara spekulanter. Känner du att du vill och behöver ha full koll på din ekonomi innan du satsar på något nytt så är det absolut läge att sälja först.

Ska jag renovera innan jag säljer min bostad?
En bostad ska köpas med både hjärta och hjärna. Mycket handlar om första intrycket, den där känslan som man inte alltid kan beskriva och då är det självklart ett stort plus om bostaden ger ett positivt intryck. Ibland behöver du göra stora investeringar, ibland räcker det att köket får ett lyft med färg, nya knoppar och en ny bänkskiva. Smaken är väldigt olika och gör du en totalrenovering av t.ex. ett kök vill du ha pengarna tillbaka. Och kanske lite till. Vårt tips är att alltid prata med din fastighetsmäklare redan vid första mötet för att diskutera vad du kan göra inför en försäljning för att få bättre betalt för din bostad. Mycket, lite eller ingenting alls.

Hur stor insats krävs för att kunna köpa bostad?
Kontantinsats är den del av köpeskillingen du betalar med egna pengar. Bankerna kräver 15% i kontantinsats när du ska köpa nytt boende.

Vad innebär ett lånelöfte?
Lånelöfte är ett löfte från banken om hur mycket du får låna för att köpa bostad, baserat på din nuvarande situation och inkomst. Det är kostnadsfritt, gäller i sex månader, du får veta hur mycket du kan låna och hur långt du kan gå i en budgivning. Söker du via internet brukar det vara lätt att komplettera lånelöftet till en låneansökan.

Ska jag göra en besiktning?
Utgångspunkten är att du som köpare bör undersöka fastigheten, du har en så kallad undersökningsplikt. Kraven på din undersökningsplikt är långtgående och du ska undersöka fastigheten i alla dess delar och funktioner. Jordabalken utgår från att du som köpare i normalfallet själv ska kunna uppfylla din undersökningsplikt så det är inget krav att anlita någon sakkunnig. Trots det väljer de flesta att anlita en besiktningsman eller annan sakkunnig. Det är att rekommendera om du inte själv har särskild byggnadsteknisk kunskap. 

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.