gotland
Foto: kulturbilder.wordpress.com

Tre år i rad har SBAB frågat var ett fritidshus ska ligga geografiskt för att vara attraktivt. Sedan starten av mätningen har ett fritidshus i Stockholms skärgård legat i topp. Men inte längre. I år kniper fritidshuset på Gotland åt sig förstaplatsen.

I toppen av rankingen när svenska folket får välja hittar vi de klassiska fritidshusområdena Gotland, Stockholms skärgård, Öland och Bohuslän. De har legat i topp sedan SBAB startade mätningen. Väletablerade fritidshusställen, alla med sin egen särart, och omtyckta av svenska folket.

SBAB:s undersökning Fritidshuset 2016 baseras på en enkät som SBAB låtit CINT/Snabba Svar genomföra 23 till 30 mars 2016. I undersökningen har 1034 personer från hela Sverige i åldern 20-80 år svarat.

– Att just Gotland hamnar i topp och har petat ned Stockholms skärgård är inte förvånande. Få kan realisera drömmen om ett fritidshus i Stockholms skärgård på grund av de höga priserna, fler kan göra det på Gotland på grund av prisläget. Jag tycker det är intressant att titta längre ned i listan, fritidshusen i Blekinge skärgård har klättrat från en tionde plats till en sjundeplats i rankingen, säger Claudia Wörmann boendeekonom på SBAB

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.