mehMehmet Kaplan (MP) avgår som bostadsminister. På en pressträff idag meddelade han själv och statsminister Stefan Löfven detta.

– Vi har hamnat i en situation där den jag är och det jag står för ifrågasätts, det står i vägen för mina möjligheter att uträtta det som krävs. Därför väljer jag nu att kliva åt sidan, säger Kaplan.

Bakgrunden är bostadsminister Mehmet Kaplans middag med högerextrema. Stefan Löfven inledde den extrainkallade pressträffen klockan 12.30 och sa att han har fått Mehmet Kaplans begäran om entledigande som statsråd.

– Jag har beviljat begäran, säger Löfven.

Efter Stefan Löfven tog Mehmet Kaplan över. Han inledde med att poängtera att han tar avstånd från alla former av extremism och att han i hela sitt vuxna liv kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter.

– Vi har hamnat i en situation där den jag är och vad jag står för ifrågasätts. Det står i vägen för mina möjligheter att uträtta det som krävs. Därför väljer jag nu att kliva åt sidan.

Han sa vidare att man som statsråd ska granskas noggrant.

– Låt mig vara tydlig – det här är inte en bekräftelse av de uppgifter om mig som jag anser vara felaktiga. Jag vet vem jag är och vad jag står för.

– Jag känner ett mycket starkt stöd från mitt parti, men mitt engagemang får nu ta andra former än att sitta i regeringen. Mer dramatiskt än så behöver det faktiskt inte bli.

Finansmarknadsministern Per Bolund blir nu tillförordnad bostadsminister.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.