Året har i likhet med föregående i fjol inletts med stor försiktighet och antalet objekt till salu på Hemnet är fortfarande rekordlågt. Däremot har det jämfört med samma period sålts betydligt fler bostadsrätter och villor. Under den senaste tolvmånadersperioden har priserna på bostadsrätter ökat med 14 procent och villapriserna har stigit med 10 procent. En genomsnittlig bostadsrätt kostar nu 2,3 miljoner kronor eller 36 400 kronor per kvadratmeter. En villa kostar drygt 2,7 miljoner kronor. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik.

tanja– Det säljs fler bostäder jämfört med samma period i fjol trots att utbudet fortfarande är rekordlågt. Förklaringen är att tempot på marknaden ökat rejält och antalet bostäder som säljs innan visning har stigit. Nu har både köpare och mäklare vant sig vid de nya spelreglerna. Trots den något trevande inledningen så märker vi sedan månadsskiftet februari mars att marknaden återigen börjar få upp farten. Detta är ingen unik situation och sett till samma period förra året var utvecklingen väldigt likartad och om det följer samma trend som förra året så kommer vi att se prisökningar även framöver, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

larsLars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån kommenterar också de senaste siffrorna från Mäklarstatistik.

– Tittar man på statistik över utbudet just nu så är det påfallande lågt historiskt sett, i vissa områden hälften så stort som rekordåret 2008. Samtidigt säljs det fortfarande väldigt mycket bostäder. Det innebär att det som kommer ut på marknaden säljs väldigt snabbt och utbudet hinner aldrig komma upp i nivåer som vi har haft tidigare år. Priserna ligger sedan november på en stabil nivå även om vi ser svaga prisökningar under den senaste månaden, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.