sembo
Foto: Sembo

Priserna i Spanien steg med 4,2 procent förra året. Priserna steg i alla redovisade områden och priserna ökade mest på Mallorca med 7  procent. Nyproduktion steg med 5,8 procent medan begagnade bostäder steg med 4,0 procent. Detta enligt den senaste rapporten från Instituto Nacional de Estadistica.

– De senaste siffrorna bekräftar definitivt att vi har en ihållande prisuppgång i Spanien. Mest stiger Mallorca som är mycket attraktivt för svenskar och andra utländska köpare. En möjlig förklaring till att nyproduktion stiger mest är att spanska bankerna sitter på stora fastighetsbestånd av begagnade bostäder som ska säljas. De bostäderna ligger inte alltid i de mest attraktiva lägen eller skick. Vi ser också fler och fler nyproduktionsprojekt dra igång. Men byggarna är varsamma med läge och kvalitet på ett annat sätt än tidigare vilket gör att priserna stiger även om efterfrågan är konstant, säger Daniel Nilsson, chef för utland på Fastighetsbyrån.

Även i Portugal ökar aktiviteten. Instituto Nacional de Estatistica rapporterar en ökning i antal bostadstransaktioner med 33,2 procent under den senaste 12-månadersperioden fram till Q3 2015. Begagnatmarknaden dominerar och just nu är endast var femte bostad som byter ägare i Portugal nyproducerad. Rapporten House Price Index från portugisiska INE bekräftar också att priserna är på väg upp i landet. Under den senaste 12-månadersperioden fram till Q3 2015 stiger priserna med 3,4 procent.

Den svenska efterfrågan ökar stadigt. Enligt nya siffror från SCB är antalet svenskar som utvandrar till Portugal rekordhögt. Bara det senaste året har utvandringen ökat med 52 procent, vilket ska jämföras med + 21 procent till Spanien eller – 1 procent till Frankrike.

– Jämför man tio år tillbaka i tiden är det totala antalet svenska emigranter till dessa tre länder ganska stabilt. Men det har skett en förflyttning mellan Frankrike och Portugal. Av tio personer som lämnar Sverige för dessa tre länder under 2015 hamnar tre i Frankrike, fem i Spanien, och två i Portugal. 2005 delade i princip Spanien och Frankrike på svenskarna, säger Daniel Nilsson.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.