claudiaDet tar i genomsnitt knappt 3,5 månad att förmedla en villa eller ett radhus i Sverige idag. Det tar betydligt kortare tid att förmedla en bostadsrätt, knappt en månad.

SBAB har gått igenom siffror från Booli som visar hur lång tid det i genomsnitt tar från det att en bostad läggs ut till försäljning och att den säljs. Statistiken visar på stor variation i tid mellan länen, och att förmedlingstiden är mycket kortare för bostadsrätter. 

I Stockholms län tar det i genomsnitt tre veckor (21 dagar) att förmedla en bostadsrätt och 27 dagar att förmedla en villa eller ett radhus. I andra län kan en förmedling ta betydligt längre tid.

– I vissa kommuner i respektive län går det mycket fort. Som köpare kommer du heller inte in i processen direkt, första visning kan dröja något efter det att annonsen på den aktuella bostaden kommer ut, säger Claudia Wörmann boendeekonom på SBAB som analyserat statistiken. 

På vissa marknader förklaras de korta förmedlingstiderna av den utbredda obalansen mellan utbud och efterfrågan. Nyligen konstaterade Boverket att det råder bostadsbrist i 250 av landets 290 kommuner.

Att bostadsrätterna förmedlas snabbare förklaras delvis av att processen för att köpa en villa ofta är mer omfattande än den för en bostadsrätt.

– För många är bostadsaffären det största privatekonomiska beslut man fattar i livet, med uppenbart korta betänketider. Ett flyttbeslut är många gånger känslomässigt jobbigt och den här statistiken visar också att du måste vara både alert för att hinna med och påläst för att fatta välgrundade beslut, säger Claudia Wörmann. 

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.