kirunaEn ny lag träder i kraft idag, den 1 mars, som gör att landets kommuner måste ta emot flyktingar som fått permanent uppehållstillstånd och därmed även ordna boende. Och för de kommuner där det råder bostadsbrist innebär den nya lagen stora åtaganden. Till exempel skal Kiruna ta emot 69 personer men var dessa ska bo är ännu oklart. Förhoppningen var att bostadsfrågan skulle lösas genom att kommunen skulle få hyra lägenheter från LKAB:s bostadsbestånd. Men antalet lägenheter som LKAB kunde erbjuda var betydligt lägre än vad kommunen hoppats på.

Nu hoppas man istället att det kommunala bostadsbolaget KBAB ska lösa bostadsfrågan.

– Vi ser över olika alternativ med Kirunabostäder för att frigöra lägenheter, säger Niklas Sirén (V) vice ordförande i kommunstyrelsen Kiruna till svt.se.

Total 21 700 personer kommer att bosättas på detta sätt under 2016. Fördelningen per kommun har tagits fram av Arbetsförmedlingen och länsstyrelserna och fastslagits av regeringen. Hänsyn har tagits till kommunernas befolkningsstorlek, arbetsmarknad och totala flyktingmottagande.

Den nya lagen bygger på en uppgörelse som regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet träffade med de fyra borgerliga partierna i höstas. Syftet är att fördela uppgiften jämnare mellan kommunerna.

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.