Young happy family of father mother and daughter

En stor del av svenskarna är positiva till införandet av amorteringskrav och få ser de nya reglerna som ett hot mot deras ekonomi.

I en ny undersökning har Fastighetsbyrån frågat 1 001 svenskar om hot mot deras privatekonomi och syn på amorteringskrav och prisutveckling på bostäder. På frågan ” Vad känns som det största hotet mot din privatekonomi under 2016?” svarade 36 procent arbetslöshet. 

Endast 2 procent av svenskarna ser införandet av amorteringskrav som största hotet mot privatekonomin. En majoritet, 59 procent, är positiva till att införa amorteringskrav, 33 procent är neutrala och endast 8 procent negativa. 67 procent av de som har egna bolån, tror att amorteringskraven inte skulle påverka deras ekonomi nämnvärt om de omfattade deras nuvarande lån. Flest, 40 procent, tror inte de nya reglerna kommer ha något påverkan på priserna medan 27 procent tror på en negativ påverkan.

– Arbetslöshet är fortfarande det största orosmomentet för svenskarna och ökad arbetslöshet är också det som skulle påverka bostadsmarknaden mest påtagligt. Dock är det färre som är oroliga för att mista jobbet idag jämfört med förra mätningen. Något fler säger även att det inte finns något som kan hota deras ekonomi och färre oroar sig över sin egen konsumtion. Överlag det en mer positiv syn på privatekonomin. Det skulle kunna bidra till att efterfrågan på bostadsmarknaden fortsätter att vara stark under 2016, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Han säger också att synen på amorteringskraven överlag är ganska avslappnad och att det är intressant att så pass många är positiva.

– Man verkar förstå syftet och att det i längden leder till en mer stabil bostadsmarknad och ekonomi. Även om vissa tror att amorteringskraven kommer att ha en dämpande effekt på bostadspriserna så är det ändå få som tror på en prisnedgång på marknaden under 2016.

Vad känns som det största hotet mot din privatekonomi under 2016 (december 2014)?

  • Att jag/någon i familjen blir av med jobbat 36 % (42 %)
  • Det finns inget som kan hota min privatekonomi 18 % (16 %)
  • Annat 12 % (14 %)
  • Nedgång på aktie/fondmarknad 11 % (6 %)
  • Min egen konsumtion 10 % (17 %)
  • Ökande räntekostnader 8 % (6 %)
  • Ökande elpriser 3 % (8 %)
  • Införandet av amorteringskrav 2 % (3 %) 
Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.