Winter/mountain concept: closeup of a wooden cottage roof covered with snow and icicles against blue sky

Priserna överlag har stått still på bostadsmarknaden de senaste månaderna. Det visar de senaste siffrorna från Mäklarstatistik. 

– Vi kan nu tydligt se att prisökningarna avtagit. Priserna har stabiliserats på en hög nivå och går varken upp eller ner, kommenterar Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

I slutet av 2015 planade prisökningarna ut och den tendensen fortsätter i januari med överlag stillastående priser.

– Överlag är det små prisförändringar på bostadsmarknaden just nu. Prisökningarna från 2015 har avtagit och landat på en hög och stabil nivå. Siffrorna visar en marknad där det finns en balans mellan utbud och efterfrågan. Dock kan konsumenterna uppleva marknaden lite annorlunda. Många av våra mäklare uppfattar att det kan skilja sig mycket från bostad till bostad och att det står och väger lite på marknaden. Vissa attraktiva bostäder drar iväg i pris till nya toppnivåer. Och andra är mer trögsålda, säger Lars-Erik Nykvist.

Både i Göteborg och i Stockholmsområdet var det små prisförändringar de senaste månaderna.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.