meh
Bostadsminister Mehmet Kaplan

Moderaterna och Centerpartiet riktar hård kritik mot regeringens motstridiga besked om ränteavdragen. ”Det är en anmärkningsvärd situation när ansvariga ministrar uttalar sig och deras ord inte gäller”, säger Niklas Wykman (M), skattepolitisk talesperson till DI.

I Ekots lördagsintervju i helgen meddelade Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) han vill växla en nedtrappning av ränteavdragen mot en sänkning av reavinstbeskattningen. Finansminister Magdalena Andersson slår dock fast att bostadsministern i intervjun redogjorde för sin personliga uppfattning – och inte regeringens

Jag har skattefrågorna, sa hon till Di på måndagen och tillade att regeringen inte har lagt fram några förslag om att ändra ränteavdragen eller reavinstskatten.

Niklas Wykman är mycket kritisk till de dubbla budskapen från ministrarna och påpekar att de pågående förhandlingarna om bostadspolitiken handlar om frågor som rör bostadsbrist, finansiell stabilitet och hushållens ekonomi.

– Att vi då har ministrar som ger motstridiga besked och en regering som inte har kunnat lägga några konkreta förslag på bordet är allvarligt för Sverige, säger han till DI.

Centerpartiet har tidigare lagt fram förslag som ligger i linje med det Mehmet Kaplan presenterade i lördags. Men efter Magdalena Anderssons besked kommer nu hård kritik.

– Det är häpnadsväckande och illavarslande att de två ministrar som deltar i bostadssamtalen från regeringens sida helt och hållet talar emot varandra, säger Emil Källström (C), partiets ekonomiskpolitiska talesperson till tidningen.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.