liveAtt behöva åka flera mil för att gå på bostadsvisning kan hindra många från ett köp. Fastighetsbyrån har tagit fasta på att tid är pengar och har nu i samband med sportlovsveckorna ordnat så att vem som helst kan gå på en bostadsvisning i Åre i realtid, oavsett var man befinner sig.

Den livestreamade visningen i fjällen är ett steg mot att ge ännu fler spekulanter bra möjligheter att ta del av bostadsobjekt, även på distans. Under visningen har spekulanter möjlighet att ställa frågor och interagera med mäklaren i realtid, precis som under en vanlig bostadsvisning.

– Det finns flera tillfällen då avståndet är ett hinder för oss. Många drömmer om ett fritidshus men det är inte alltid enkelt att få spekulanter att åka många mil för att gå på visning här i Åre. På det här sättet möjliggör vi för fler spekulanter att få en mycket bättre bild av bostaden redan på distans. Sedan kan de enklare göra valet om att gå vidare med ett köp eller inte, säger Lena Sandström, ansvarig mäklare på Fastighetsbyrån Åre.

Visningen genomförs i ett första steg via Periscope. Förhoppningen är att livestreaming ska underlätta för spekulanterna och samtidigt ge ett mervärde för säljaren som når ut med sin bostad till fler potentiella köpare. Gensvaret får sedan avgöra i vilken omfattning livestreamade visningar kommer genomföras framöver.

– Vi vet att det är direkt avgörande att nå många spekulanter vid en bostadsförsäljning. Genom livestreaming kan många fler ta del av bostäder som inte ligger i närheten av deras eget permanentboende. När vi nu ser att både tekniken och användarbeteendet är så pass mogna tycker vi att tillfället är helt rätt för att testa den här typen av nya tjänster, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Den livestreamade visningen genomförs i samarbete med Telenor, som sedan drygt ett år tillbaka genomför en stor utbyggnad av mobilnätet i Sverige, framförallt med fokus på glesbygd.

– Streamingtjänsterna har nu på allvar vandrat ut ur hemmet och tagit plats i mobiltelefonen och det ställer förstås ännu högre krav på ett bra nät. Vi bygger ut och förbättrar nätet i hela Sverige. Men att livestreama Fastighetsbyråns visning sätter verkligen fokus på det som är riktigt intressant: att nätet kan förändra ditt liv genom att möjliggöra nya typer av upplevelser och tjänster, säger Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.