sedIdag fattade regeringen beslut om en amorteringslag som väntas få stöd av riksdagen. Från den 1 juni blir det obligatoriskt att amortera på nya bolån. 

– Vi har sett en ganska stor försvagning av amorteringskulturen. Ganska stora grupper gick över till amorteringsfria lån och det har bidragit till en större skuldsättning i samhället. Därför tycker vi att det är viktigt att vi nu går tillbaka till en sund amorteringskultur där det är självklart att man också betalar tillbaka på sina lån, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till SVT Nyheter.

Förslaget innebär att nya bolån måste amorteras med minst 2 procent per år, ner till 70 procent av bostadens värde. När lånet är på mellan 50 och 70 procent av bostadens värde blir amorteringskravet minst en procent per år.

Regeringen inför dock undantag för personer som befinner sig i svåra situationer i hushållsekonomin. Även vid nybyggnation införs undantag för att hålla uppe byggandet av nya bostäder.

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.