Laptops against globe blue illustration. Globalization concepts

Mäklarföretaget MOHV har kartlagt surfvanorna och statistiken från föregående år visar att svensken bostadssurfade mest den 12:e maj – och minst på julafton.

Statistiken för svenskens bostadssurfvanor baseras på mer än två miljoner sessioner hos MOHV under 2015. Förra årets allra svagaste dag trafikmässigt var julafton, medan den starkaste dagen var tisdagen den 12:e maj. Maj är historiskt en av årets starkaste månader utbudsmässigt både för bostadsrätter och villor enligt Hemnet. Mitten av juli samt veckan kring jul var de svalaste trafikmässigt vilket även det överensstämmer med Hemnets utbudsstatistik för dessa perioder.

Bilden av att svensken bostadssurfar även på arbetstid är också något som verifieras av sammanställningen.

– Vardagar klockan tio på morgonen startar en stor trafikökning som kulminerar strax före lunch och sedan går ner något för att från klockan tre på eftermiddagen ta fart igen. Så ja, visst surfar vi på arbetstid och då som en liten paus under såväl förmiddagen som eftermiddagen. Klockan nio på kvällen varje vardag ser vi dagens största trafiktopp, då har man kommit hem och ätit middag och bostadssurfar igen, kanske tillsammans med sin partner, säger Magnus Miramadi, vd på MOHV.

I vanlig ordning var det mest trafik på söndagarna, när många visningar äger rum och när spekulanterna stämmer av visningsschemat för dagen.

– Generellt så peakar trafiken även de veckodagar nya bostäder kommer ut på Hemnet. Hos oss på MOHV är det därför tisdagar som blir veckans starkaste trafikdag. Veckans svagaste trafikdag är lördagen då man ägnar mer tid åt familjen, utflykter och andra fritidsintressen. Vi ser också att svensken i snitt klickar sig runt sex gånger under varje Hemnet-besök och spenderar sex och en halv minut per besök. Hemnet är helt klart den största trafikdrivaren till de bostäder som ligger uppe på MOHV, säger Magnus Miramadi.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.