Specialgranskning mot mäklare för lockpriserFastighetsmäklarinspektionen, FMI, börjar nu specialgranska om mäklare använder lockpriser. Man gör det därför att anmälningarna mot mäklarbranschen ökade med 24 procent 2015.  Nästan hela ökningen beror på fler klagomål på missvisande prissättning där kunder känner sig lurade av lockpriser.

Under 2016 kommer FMI att inleda ett tematiskt tillsynsprojekt om priset i fastighetsmäklarnas marknadsföring. Med lockpris menas att utgångspriset ligger väsentligt under det bedömda marknadsvärdet på bostaden eller väsentligt under det pris som säljaren är beredd att acceptera.

– Det har nu kommit in så många anmälningar om lockpriser att det är viktigt att göra en granskning. Det är en viktig konsumentfråga helt enkelt. Vi får se vart det leder, om vi kan bevisa ett fel som leder till disciplinära påföljder eller inte, säger Eva Westberg, ordförande och myndighetschef på FMI till SvD.

Läs mer om det här i nästa MäklarVärlden, som kommer ut fredagen den 12 februari.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.