SEB-s första boränteråd för i år
SEB:s privatekonom Jens Magnusson

SEB:s privatekonom Jens Magnusson hjälper mäklarnas kunder, det vill säga alla de som ska sälja eller köpa en bostad, med att ta en titt i kristallkulan för bostadsåret 2016. Och i sitt första boränteråd för i år spår han att den som äger sin bostad kan se fram emot ett händelserikt 2016. ”Vad som kommer att hända med bostadspriserna, räntorna och de politiska åtgärderna är förstås svårt att sia om, men om du stresstestar din bostadsekonomi och använder dagens låga ränteläge till amortering och sparande är du väl rustad för det nya året.”

Trots att alla prognoser är synnerligen osäkra finns det några bra sätt att förbereda sig för 2016:

  1. Stresstesta din ekonomi. Oavsett vilken profetia om 2016 du tror på så behöver du kunna klara även andra scenarior än det mest väntade. Kolla hur mycket högre bostadskostnader du klarar utan att få problem i din vardagsekonomi.
  2. Gardera dig mot högre bostadskostnader. Passa på att amortera och spara medan räntorna är låga så skapar du viktiga krockkuddar i din ekonomi.
  3. Kontrollera att du skattejämkat på rätt nivå. Räntorna har sjunkit rejält och du riskerar kvarskatt om det har gått ett par år sedan du jämkade.
  4. Överväg att binda räntan för delar av ditt lån. De bundna räntorna är unikt låga och kommer att vända uppåt först. För den som vill binda är det ett bra läge nu.
Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.