Bostadsmålet ska justeras
Bostads-, stadsutvecklings- och it-minister Mehmet Kaplan Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Boverket larmar om att låginkomsttagare får det allt svårare på bostadsmarknaden. Myndigheten föreslår en satsning på billiga bostäder speciellt riktade till gruppen. Men bostadsministern är avvaktande inför förslaget.

 

– Vi kommer att titta på det. Men jag kan inte svara ja eller nej i dag. Det måste ses i ett större sammanhang där vi bakar in det i andra förslag, säger bostadsminister Mehmet Kaplan till TT.

Han lyfter fram regeringens satsning på investeringsstöd för byggande av billigare, men dock inte öronmärkta, hyresrätter.

– Det är pengar som kommer innebära ungefär 15 000 nya hyresrätter med rimliga hyror, per år. Den typen av bostäder har inte byggts på jättelänge. Och det är precis den typen som Boverket efterfrågar, säger Mehmet Kaplan.

Regeringens mål är att 250 000 nya bostäder ska ha byggts fram till 2020. Men Boverket räknar med att det behövs nästan dubbelt så många, 460 000.

– Det finns en ny verklighet. Och det är den vi håller på att jobba in. Så vi kommer att justera målet, men det finns inget exakt datum för det, säger Mehmet Kaplan.

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.