vector real estate symbol on gray background

SCB:s senaste mätning av hyresmarknaden visar att antalet outhyrda hyreslägenheter i september ifjol var drygt 21 000 lägenheter. Det är det lägsta antalet outhyrda hyreslägenheter sedan år 1991, då det stod 20 454 lägenheter tomma. Antalet outhyrda hyreslägenheter har minskat med 19 procent sedan SCB:s förra undersökning från år 2013. Totalt ingick 1,5 miljoner hyreslägenheter i undersökningen – 1,4 procent av dem var således outhyrda.

– Vi har märkt att efterfrågan efter hyreslägenheter ökat år från år speciellt i storstäderna. I landets största städer finns få hyreslägenheter med första hands kontrakt att hyra. Allt vanligare blir andrahands kontrakt. En ökad trend under senare år i storstäderna är att företag hyr lägenheter som de snabbt kan erbjuda till nyrekryterade anställda tills de hittar något eget, säger Peter Rydås, vd för Bovision.

Bovision har sammanställt några av bankernas och finansinstitutens tankegångar. Bland annat tycks flertalet experter vara överens om att boräntorna kommer att stiga lite grann vilket kan bromsa in efterfrågan på bostadsmarknaden.

Bostadspriserna fortsätter dock att öka men i långsammare takt än tidigare. Så kan man summera svenska folkets förväntningar på räntan och bostadspriserna för år 2016 enligt bland annat en enkätundersökning från SBAB som kom kring nyår.

Intressant att notera i undersökningen är att knappt hälften av de tillfrågade tror att räntorna kommer att stiga. Sexton procent räknar dock med fortsatt räntenedgång. Drygt hälften förväntar sig dessutom en fortsatt prisuppgångar på bostadsmarknaden medan drygt tjugo procent tror att priserna kommer att gå ned.

Swedbank tror att pensionärer, löntagare och arbetslösa får det bättre under år 2016. Kommande löneökningar innebär att hushållen får mer kvar i plånboken. Även pensionärerna får det bättre. Inkomstpensionerna ökar mer än lönerna år 2016. Räntorna är fortsatt låga enligt banken. De som har ett bostadslån kan därmed få några extra hundralappar kvar i plånboken varje månad.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.