kökEn ny undersökning från Fastighetsbyrån visar att bra förutsättningar för att laga mat är det mest avgörande kriteriet för bostadsspekulanter. Resultaten visar även att olika typer av spekulanter fokuserar på olika funktioner – vilket smarta bostadssäljare kan utnyttja.

Den nya undersökningen visar att ”bra förutsättningar för att laga mat” är viktigast då 72 procent av svenskarna trycker att det är avgörande vid köp av nytt boende. Därefter kommer ”bra förvaringsmöjligheter” och ”bra ytor för gemensamma måltider”.

Undersökningens resultat visar även att olika grupper värderar olika funktioner. Till exempel värderar yngre personer ”ytor för socialt umgänge” högre än äldre medan de bryr sig mindre om ”bra ytor utomhus för olika aktiviteter”. För personer med små barn är ”bra ytor för lek och aktivitet” en av de viktigaste funktionerna medan ytor för egen tid och sömn inte värderas lika högt.

– Bostadsspekulanter har mycket att ta ställning till och många olika saker ska stämma för det ska kännas rätt. Grundläggande är hur olika ytor kan användas och att spekulanterna ser att bostadens funktioner motsvarar deras behov. Finns det till exempel möjlighet att laga mat till stora sällskap och äta måltider med familj och vänner? Smarta säljare kan på olika sätt framhäva viktiga funktioner, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.