En ny internationell studie från Hemnet visar att svenskarna är det folk som älskar att köpa, sälja och drömma om nya hem allra mest i hela världen. Enligt studien framgår det att svenskarna lägger 20 procent av sin disponibla inkomst på boende vilket kan jämföras med exempelvis Norge och Danmark som lägger 17 procent eller Ryssland som endast lägger 11 procent.
– Att ha tak över huvudet är ett grundläggande behov oavsett var i världen man befinner sig. Men för många svenskar är bostaden också en viktig statussymbol som säger något om vilka vi är som personer. För många är bostadsdrömmen att likställa med självförverkligande och ett sätt att koppla av i vardagen, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.
Utöver att svensken är hemkär framstår vi också som udda i vårt fokus på antal kvadratmeter, något som inte verkar alls lika viktigt i något av de undersökta länderna där det snarare är antal sovrum som är mest intressant. Kanske beror vårt fokus på kvadratmetrar på att vi också är mest trångbodda i Norden. En typisk svensk har 1,7 rum för sig själv. I Norge och Danmark har varje person däremot 2 rum och i Finland är motsvarande siffra 1,9 rum. I Norge är det många som uppfattar det som stigmatiserande att inte äga sitt eget boende när man är i 30- till 40-årsåldern. Där har man också en relativt hög skuldkvot på 2,5 gånger årsinkomsten vilket kan jämföras med Sverige där kvoten ligger på 1,4.
I Sydafrika är det liksom Sverige hög status att äga sitt boende och egen pool är särskilt eftertraktat. Poolens finska motsvarighet är bastun – den vill man inte vara utan, oavsett om man bor i lägenhet eller hus. I USA avgör bostadens geografiska placering var barnen får gå i skola och därför blir läget extra viktigt där.
Om studien…United Minds har på uppdrag av Hemnet genomfört en undersökning av Bostadsportaler och bostadsmarknader runt om i världen under perioden maj till oktober 2015. Undersökningen bestod av djupanalyser av bostadsportaler, intervjuer med företrädare för bostadsportaler, samt en analys av makrostatistik såsom skuldsättningsgrader, kvadratmeterpriser och andra bostadsrelaterade mätetal.