sedEn webbundersökning som Swedbank låtit göra på sin hemsida under november visar att majoriteten av de som gör avdrag för ränteutgifter är inte beroende av dem. Hushållen sparar pengarna eller unnar sig lite extra lyx. En fjärdedel uppger att de är mycket beroende av dem. 

Hushållens skuldsättning är hög och det är också bostadspriserna. Det är lätt att dras med och köpa dyrare boende än man egentligen har råd med. Ränteavdraget som innebär att en tredjedel av ränteutgifterna kommer tillbaka på skatten kan förstärka det. För en sund och hållbar ekonomi är det viktigt att köpa en bostad man har råd med. Nya amorteringsregler är på väg att införas för att dämpa prisutvecklingen.

– Det är självklart att man ska amortera sina lån, men vill man dämpa prisutvecklingen på bostadsmarknaden ytterligare så borde även reglerna kring ränteavdrag ses över, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och Sparbankerna i ett pressmeddelande.

Han säger också att man inte kan fortsätta stimulera en prisutveckling som gör att hushållen köper dyrare än de har råd med.

– Det är dock viktigt att inte göra det för snabbt utan successivt trappa ner avdraget. När dessutom ränteläget nu är så lågt så är tidpunkten den rätta för att göra det.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.