larsFastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att det kommande amorteringskravet förväntas ha marginell påverkan på efterfrågan och priserna framöver. Mäklarpanel visar även att efterfrågan på bostadsmarknaden i Sverige fortsätter att öka med en stark fördel för säljarna. Dock finns tendenser till ett trendbrott i Stockholm där efterfrågan sjunker något. 

– Framförallt i våras såg vi att många ville hinna göra affärer innan amorteringskravet vilket drev upp efterfrågan och priserna. Nu finns det ju återigen en viss osäkerhetsfaktor kring beslutet men de allra flesta av våra mäklare tror att ett amorteringskrav kommer ha liten påverkan på marknaden framöver. Många banker ställer redan nu krav på amortering och själva datumet har inte så stor betydelse. Eventuellt blir det lite dämpad omsättning veckorna efter införandet men våra mäklare tror det normaliseras väldigt snabbt, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Läs mer

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.