claudAllt fler varnar för att Sveriges glödheta bostadsmarknad kan vara på väg att explodera, senast Konjunkturinstitutet, KI. Men SBAB:s nytillträdda boendeekonom, Claudia Wörmann, påminner om att bubbeldiskussioner kommer och går. Mycket på bostadsmarknaden handlar om psykologi och förhållningssätt, menar hon.

– De allra flesta har en egen teori om en eventuell bubbla. Det som triggar igång ett flyttbeslut är att det sker något inom familjen, barnen flyttar ut, man skiljer sig och flyttar ihop, någon dör. Jag tror också att man klarar av diskussionen om en bubbla utan att flytta. Flytta gör man av andra anledningar, säger hon till aftonbladet.se.

Hon säger också att äger du ditt boende och ska flytta, agerar du många gånger på samma marknad som både köpare och säljare.

– Går priset ned på din nuvarande bostad kommer även nästa att bli billigare. Om Konjunkturinstitutets bostadsbubbla slår in och priserna sjunker, gynnar det dem som ännu inte köpt sin bostad men som vill in på marknaden.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.