finlandVissa experter inom finländsk ekonomi och ekonomer förutspår år efter år en prisnedgång. Varför?

– Det är en bra fråga. Lite skämtsamt skulle jag kunna jämföra detta med casinospel: om man alltid väljer svart, kommer man också att vinna någon gång. Och då kan man förstås säga ”vad var det jag sa”. En annan orsak är att prisändringarna är synliga och betraktas på kort sikt, till exempel på månads- eller kvartalsnivå. Jag tycker att det ändå är mycket viktigt att komma ihåg att samtidigt varierar människors faktiska behov, och i en mycket längre cykel, svarar bostadsproffset och verkställande direktören för Sb-Hem, Antti Toivanen på sin egen fråga.

Han förklarar också varför bostadspriserna är ett ständigt föremål för intresse:

– Bostadshandeln intresserar finländare nu och alltid – av den enkla anledningen att cirka 70 procent av finländarna bor i ägarbostäder och den största delen av oss har sin största personliga förmögenhet i väggarna runt oss, det egna hemmet.

Läs mer om varför bostadsprisutvecklingen är ett ständigt diskussionsämne i Finland.

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.