Background of rows of United States dollars

Världens blickar riktar sig nu mot Washington inför centralbanken Federal Reserves (Fed) räntemöte som började igår, onsdag, och håller på i två dagar. Det spekuleras om Fed kommer att höja räntan och i så fall hur. Styrräntan ligger just nu i band mellan 0 – 0,25 procent. Centralbanken kan exempelvis välja att sätta den på 0,25 procent, 0,5 procent eller att flytta bandet till 0,25 – 0,5 procent.

Johan Javeus, valutastrateg på SEB, säger till SvD att en höjning från Fed kan påverka ränteläget i världen och då också svenska boräntor.

– Det är framförallt långa räntor som kan stiga, vilket då påverkar priset på bundna boräntor. De korta räntorna påverkas mest av vad Riksbanken gör.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.