koppI Köpenhamn är var tredje bostad en andelslägenhet. Istället för genom budgivning säljs de för ett maxpris. Läkarstudenten Ebba Mannheimer från Sverige har nyligen flyttat in i en sådan lägenhet på Nørrebro.

– Man köper inte en andelslägenhet för att tjäna pengar, säger Ebba Mannheimer till Sydsvenskan.

Det som skiljer andelslägenheter från Sveriges bostadsrätter är att säljaren inte sätter priset vid försäljning. Istället gör bostadsrättsföreningen en värdering av bostaden och sätter ett maxpris, vilket köparen inte kan buda över.

I dagsläget byggs det färre bostäder i innerstaden och det bidrar till att intresset för andelslägenheterna ökar.

– Nu finns det flera fall där de mest populära andelslägenheterna sålts inom 24 timmar, säger Joachim Borg Kristensen, bostadsanalytiker på Nykredit i Köpenhamn.

Knappt två dagar efter förhandsvisningen meddelade mäklaren att säljaren hade valt Ebba Mannheimer för hennes starka intresse och för att hon var en säker köpare.

Eftersom en andelslägenhetsäljs för ett maxpris istället för via en budgivning blir det ett billigare alternativ till de allt dyrare ägarlägenheterna.

De tre största boendeformerna i Köpenhamn är andelslägenheter (31 %), privata hyresrättsföreningar (20,9 %) och ägarlägenheter (19,4 %).

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.