Thoughtful businessmanSkillnaden mellan utgångspris och slutpris har fortsatt att öka under våren och sommaren. Enligt nya siffror som Booli tagit fram till mäklarföretaget Bjurfors landade slutpriset på de bostäder som såldes i Stockholms innerstad i augusti i snitt 17 procent över utgångspriset. För ett år sedan låg motsvarande siffra runt 10 procent.

– Det är svårt för mäklarna att göra korrekta värderingar just nu, men vi kan bättre än så här, säger Pontus Kopparberg, vd på Bjurfors i Stockholm, till DI.

Han säger också att det är dags att städa framför egen dörr.

– Alla mäklarföretag borde följa priserna noggrannare, det är en trovärdighetsfråga, säger han till DI.

Boolis statistik utgår från de slutbud som lämnas på mäklarnas öppna budgivningar på nätet och brukar ligga nära den mer heltäckande statistiken från Svensk Mäklarstatistik och Valueguard. Statistiken täcker ungefär 30-40 procent av marknaden i Stockholms innerstad.

I Sverige som helhet låg den genomsnittliga skillnaden mellan utgångspris och slutpris på 15 procent i augusti. I Göteborg låg siffran på 18 procent och i Malmö på 7 procent, enligt Booli.

Media har vid flera tillfällen rapporterat om problemet med lockpriser på bostadsmarknaden.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.