Human hand against blue sky background and house

Nyheten om att ett amorteringskrav av bolån ska vara på plats före sommaren 2016 kom inte som någon överraskning, enligt Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet. Till SvD säger hon att det i grunden är ett positivt besked. Samtidigt beror förslagets framgång till stor del på hur det utformas.

Erik Wikander, vd på Mäklarhuset, är inne på samma spår. Han tror att ett amorteringskrav som gör det dyrare att byta bostad kommer att minska utbudet på marknaden. Det i sin tur skulle innebära fortsatt stigande priser.

Men Lennart Hagberg, vd på Husman Hagberg tror till skillnad från Erik Wikander att ett amorteringskrav kan bromsa prisökningstakten.

– Vi tror att det kan ha ett lugnande inflytande på marknaden. Det blir en form av bromsmedicin på den överhettade marknaden. Men jag tror samtidigt att det behövs fler åtgärder eftersom att marknaden är väldigt stark just nu, säger han till tidningen.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.