Skärmavbild 2015-08-18 kl. 23.17.42SBAB har listat de genomsnittliga bolånen kommun för kommun. Danderydsborna har Sveriges största bostadslån. I Strömsund i Jämtland har invånarna lånat mindre än en tiondel så mycket till sitt boende.

– Siffrorna bekräftar ens fördomar. Det är Stockholmsområdet, i områden som Danderyd, man har de största lånen och det är ju där man har de högsta priserna och förstås också de högsta inkomsterna, medan det är omvänt i Norrlands inland och andra glesbygdsområden, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

Siffrorna är baserade på SBAB:s drygt 160 000 bolånekunder och har tagits fram för tidningen Dagens Industri. I Danderyd ligger ett snittlån hos SBAB på drygt 2,1 miljoner kronor. I Strömsund, lägst i landet, är snittlånet 174 000 kronor.

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.