Mark Levengood, mest eftertraktade grannen. Foto: Stellan Herner
Mark Levengood, mest eftertraktade grannen. Foto: Stellan Herner

Mark Levengood är den mest eftertraktade grannen, om svenskarna får välja. Enligt en undersökning utförd av TNS Sifo, beställd av Hyresgästföreningen, är Mark Levengood den person flest svenskar vill ha som granne. 26 procent av svenskarna skulle vilja ha honom som granne. Näst mest populär är kronprinsessan Victoria med 19 procent, som slår sin far kung Carl Gustaf med hästlängder. Levengood är mer populär bland kvinnor där 34 procent vill ha honom som granne jämfört med 19 procent bland männen.

De svarande har fått välja mellan 44 kända svenskar eller ange egna alternativ.

I undersökningen ställdes också andra frågor om grannar. 80 procent anger att de känner sina grannar. Skillnaden mellan åldersgrupperna är stor då endast 46 procent av de under 29 år anger att de känner sina grannar, att jämföra med 91 procent bland de över 50 år. Boende i bostadsrätt är den grupp där minst personer anger att de gillar sina grannar.

Vill låna av grannen

De egenskaper hos en granne som är mest uppskattade är att hälsa och att de lånar ut exempelvis verktyg eller matvaror som saknas.

– Bra grannar är viktigt för att trivas. Många svarar också att de vill ha precis de grannar de har idag, det är kul. Det är inte bara själva bostaden som gör att man trivs hemma, det är också viktigt att det funkar bra i bostadsområdet, säger Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen som själv gärna hade haft Benny Andersson som granne.

– Han är en duktig musiker men också samhällsengagerad. Vi skulle säkert ha massor av spännande samtal, säger Marie Linder.

Benny Andersson är också den mest populära musikern i undersökningen, strax före Måns Zelmerlöw.

Svenskar verkar i övrigt uppskatta utrikesministrar då Carl Bildt är den mest populära politikern, strax före Margot Wallström. Den populäraste idrottaren är Peter Forsberg, före både folkkära Carolina Klüft och världsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

De här vill svenskarna ha som granne (procent)

Mark Levengood 26
Kronprinsessan Victoria 19
Peter Forsberg 18
Ernst Kirchsteiger 18
Carina Berg 18
Benny Andersson 18
Måns Zelmerlöw 17
Carolina Klüft 16
André Pops 16
Sanna Nielsen 16

 

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.