Klas+(2)
Klas Danielsson, SBAB:s vd.

SBAB börjar med ett nytt och hårdare lånetak. Med start i sommar får ingen låna mer än 6,5 gånger sin årsinkomst.

– Nu kommer vi att införa en skarp parameter, säger Klas Danielsson, SBAB:s vd, till DN.

Orsaken till det nya lånetaket är statliga banken SBAB:s oro för en kraftig prisuppgång på bostäder och hushållens ökade skuldsättning, rapporterar tidningen. Den med en månadslön på 20 000 kronor skulle få låna max 1 560 000 kronor. Men det är inte säkert att alla får låna ända upp till max. Vid fem gånger årslönen görs en individuell prövning som kan innebära stopp för vissa låntagare.

De nya reglerna ska börja gälla under sommaren. Andra åtgärder för att dämpa lånelusten kan bli aktuella, enligt tidningen.

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.