passEfter Aftonbladets avslöjande om fejkade budgivningar har finansmarknadsminister Per Bolunds (MP) haft ett möte med branschorganisationerna. Ett förslag som framfördes till nyordning var att hus- och bostadsrättsköpare kan bli tvungna att legitimera sig när de lägger bud.

– Jag tycker det lät som ett intressant förslag, säger Per Bolund till Aftonbladet.

Finansmarknadsministern har reagerat på tidningens avslöjanden om fejkade budgivningar och hade igår möte med branschen och Fastighetsmäklarinspektionen.

– Jag var väldigt tydlig med och förväntar mig att branschen ska se över hur man arbetar och att idka självsanering så att man verkligen tar tag i de här frågorna, säger han.

Från mäklarbranschen kom konkreta förslag till förändringar. Ett förslag som de kom med var att strama upp budgivningen så att man till exempel använder någon form av legitimering. Under mötet diskuterades också både hur det fungerar i Norge och Danmark där budgivningarna är mer reglerade.

Både Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet var med på mötet. Den förstnämnda är förtegen om vad som diskuterades medan Mäklarsamfundet är mer öppen:

– Vi är öppna för en dialog, det finns inga stängda dörrar hos oss. Det som är väldigt viktigt om man tittar särskilt på frågan om bindande bud är ju att man gör en konsekvensanalys för det rör sig om omfattande förändringar i lagstiftningen, säger kommunikationschefen Josefine Uppling till tidningen.

Fastighetsmäklarinspektionen var också med på mötet och på frågan om de har någon uppfattning om hur man ska lösa frågan med budgivningar, svarar myndighetschefen Eva Westberg:

– Det behövs en utredning om man ska ändra på det här med att det skulle vara bindande bud. Det har inte vi som myndighet några synpunkter på, det är ju en politisk fråga.

Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.