påseVid en fastighetsaffär häromdagen tog en mäklare i Umeå emot 360 000 kronor i kontanter i en påse. Nu varnas han av Fastighetsmäklarinspektionen, eftersom hanteringen borde ha rapporterats till polisen.

Det är till exempel risken för pengatvätt som ställer kravet på mäklare att vidta extra åtgärder ”för att uppnå kundkännedom”. Mäklaren tog emot pengarna i samband med att en man köpte en skogsfastighet, och köparens pengar ska ha kommit från försäljning av en båt. Eftersom det inte fanns någon bank i närheten, och förklaringen till den stora mängden kontanter betraktades som rimlig, valde mäklaren att fullfölja affären utan att blanda in polisen.

Fastighetsmäklarinspektionen anser däremot att köpprocessen inte var normal, vilket mäklaren själv ansåg, och utdelar en varning till mäklaren, rapporterar svt.se.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.