svensk kronaSEB:s kunder har i snitt 1,33 procent ränta på sina tremånaderslån. Konkurrenterna som har högst snittränta ligger betydligt högre. Senast i morgon fredag, ska samtliga banker inte bara publicera sina kunder faktiska snitträntor för bolån på olika löptider, utan även informera om vad som påverkar deras räntor, skriver SvD. Allt för att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden och ge kunderna större insyn. Dessutom ska det finnas historik för de senaste tolv månaderna, enligt Finansinspektionenss nya krav.

Tidigare i veckan släppte Danske Bank och Ikano Bank sina snitträntor för maj månad. Idag publicerar även SEB, Handelsbanken, ICA Banken och Skandiabanken sina snitträntor. Det visar sig att skillnaderna mellan bankerna är enorma. För bolån med tremånaders bolån har SEB:s kunder i snitt en räntan på 1,33 procent, därmed leder de ränteligan. Högst snittränta har Ikano Banks kunder med en snittränta på 1,75 procent.

– SEB har troligtvis så låg snittränta eftersom de har fler storstadskunder med stora lån och god ekonomi. Dessutom har troligtvis storbankerna lite lägre ränta än de mindre bankerna. Detta eftersom storbankerna ofta har helkundserbjudanden, vilket innebär att de kan tjäna pengar på andra tjänster och samtidigt hålla nere räntan, säger Compricers sparekonom Christina Söderberg till tidningen.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.