förtrSedan i fredags måste landets samtliga bolåneaktörer redovisa sina snitträntor. Och en ny Sifo-undersökning visar att de tvingande snitträntorna är välkomna. Inte ens fyra av tio bolånetagare är övertygade om att banken ger fördelaktiga villkor på bolånen, skriver SvD.

Den nya Sifo-undersökningen är beställd av mäklarbyrån Bjurfors och visar att hela 38 procent av de tillfrågade stockholmarna saknar förtroende för att den egna banken ger fördelaktiga villkor på bolånen.

– Det här visar att det finns ett tydligt behov av transparent information när det gäller bolånemarknaden. Anmärkningsvärt få verkar känna att de får de rekommendationer och villkor de förtjänar, säger Pontus Kopparberg, vd på Bjurfors Stockholm till tidningen.

I undersökningen, där 3124 personer har tillfrågats, framkommer att 40 procent av dessutom inte jämfört sina villkor med andra banker under det senaste året. 21 procent anger att det var mer än två år sedan man ställda sina räntor mot andra erbjudanden.

– Att bankerna börjar redovisa vilka boräntor kunderna betalar blir en viktig hjälp på vägen, men som konsument är det också oerhört viktigt att man håller sig informerad för att säkerställa att man får konkurrenskraftiga villkor, säger Pontus Kopparberg.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.