mats
Mats Limnefelt, vd på Mäklarringen.

Kostnaden för att äga en bostad i Sverige är lägst i världen jämfört med övriga industriländer. I dessa länder har kostnaderna ökat med 49 procent de senaste trettio åren. På den nivån ligger exempelvis Finland och Danmark. I Norge är siffran ännu högre, 72 procent. Värst är Nya Zeeland med en ökning på hela 89 procent. I Sverige är motsvarande siffra endast 27 procent. Det visar statistik från analysföretaget EQR.

– Vi kan uppleva att priserna för att köpa en bostad i Sverige idag är ganska höga. Men på samma gång är boendekostnaderna ännu förhållandevis låga. Min bedömning är att de kan sjunka ännu lägre och därmed kan priserna komma att höjas ytterligare. Dessutom är utbudet fortsatt lägre än efterfrågan i inflyttningsstäder, säger Mats Limnefelt, vd på Mäklarringen.

I förra veckan presenterade svensk Mäklarstatistik sina kvartalssiffror för den svenska bostadsmarknaden. Innan dess kom SEB:s framtidsprognos Boprisindikatorn gällande konsumenternas uppfattning kring boprisutvecklingen.

Läs mer

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.