pilPriserna på villor når allt högre höjder. Uppgången gäller över hela landet. Det visar torsdagens siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Men det finns regionala skillnader.

SCBs småhusbarometer som presenterades i slutet på förra veckan, visar att den svenska villan i genomsnitt har blivit 8 procent dyrare sedan april förra året. Under perioden februari till mars har priserna stigit med 1 procent jämfört med föregående tremånadersperiod.

Frågan för mäklarbranschen är om mäklarna tjänar pengar på att bostadsmarkanden är så het på grund av de låga räntorna och den politiska otydligheten om amorteringskrav, slopade ränteadrag och andra åtgärder som kan tänkas bromsa prisuppgången.

– Mäklare tjänar på att konsumenterna är trygga. I det långa loppet är det inte någon som tjänar på ogenomtänkta affärer som stressas fram, säger Josefine Uppling, analyschef på Mäklarsamfundet.

SCBs rapport visar på regionala skillnader. Största prisökningen de tre senaste månaderna hittar man i Kalmar. I fyra län har priserna sjunkit under den senaste perioden. Mest på Gotland där nedgången varit 4 procent medan den har stannat vid 1 procent i Uppsala, Blekinge och Västernorrland.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.