takkkPontus Kopparberg, vd på Bjurfors Stockholm och Peter Yllmark, vd på mäklarföretaget ERA är kritiska till överenskommelsen om ett nytt amorteringskrav mellan regeringen och allianspartierna. Tidigare idag rapporterade DI att regeringen och allianspartierna kommit överens om att ändra lagen för att kunna införa ett amorteringskrav. Parallellt med detta hoppas Villaägarna att Finansinspektionens tidigare förslag görs om.

– Det negativa är att vi kommer att leva i en osäkerhet på bostadsmarknaden i ytterligare ett år eller mer. Det är ingen bra situation, säger Pontus Kopparberg till tidningen.

Peter Yllmark, är inne på samma linje.

– Man blir förvånad, jag hade ändå trott att man skulle ta chansen att rätta till det tidigare beslutet, säger han och tillägger:

– Nu ligger det här en tid framåt och man kanske inte gasar precis just nu. Men det kan nog mycket väl hända att det eldar på marknaden ju närmare man kommer ett nytt beslut, fortsätter han

Pontus Kopparberg tror att det här kan elda på bopriserna om ett halvår eller så, när det här kommer lite närmare.

Både Peter Yllmark och Pontus Kopparberg hade föredragit en nedtrappning av ränteavdraget framför ett nytt amorteringskrav.

På Villaägarna hoppas man nu att Finansinspektionens förslag görs om, så att kravet på amortering riktas mot bankerna. Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, säger i ett pressmeddelande att med kravet riktat mot bankerna, skulle hushållens amortering belönas på ett marknadsmässigt sätt, samtidigt som det skulle innebära ett mått av flexibilitet i privatekonomin.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.