HemnetHemmet - Hörn_Dag_small[3]
Huset är en kombination av en faluröd stuga och funkis-lådan.
Genom att analysera 200 miljoner klick och 86 000 bostadsobjekt har Hemnet, tillsammans med arkitektkontoret Tham & Videgård, skapat hemmet som flest svenskar vill ha. Resultatet är ett 120 kvadratmeter stort hus, på 1,5 våningar med fyra rum och ett socialt kök. Utifrån ser huset ut som en korsning mellan en faluröd stuga och en funkislåda – två hett efterfrågade hustyper på sajten.

Varje månad besöker över två miljoner människor Hemnet, för att köpa, sälja eller drömma om ett nytt hem. Tack vare det höga besökstrycket har Hemnet en unik inblick i vilken typ av bostäder som svenska folket efterfrågar mest.

Från klick till hus

Vita väggar och grå soffa, en storfavorit.
Vita väggar och grå soffa, en storfavorit.

Resan från klick till arkitektur började med en analys av besök på sajten från januari till oktober 2014. I ett första steg har ett genomsnittsvärde för pris, kvadratmeter, antal rum och våningsplan tagits fram baserat på objekten som klickats under perioden. I nästa steg har Tham & Videgård tolkat all data och lagt till perspektiv kring arkitekturhistoria, byggnadstradition och samtida boendekvalitéer. Resultatet är det optimala hemmet; en kombination av en faluröd stuga och funkis-lådan. Ett trähus som är 120 kvadratmeter stort och 1,5 våningar högt till ett pris på 2,8 miljoner kronor.

– Tillsammans med de drygt två miljoner människor som varje vecka besöker Hemnet har vi förvandlat ettor och nollor till murbruk. HemnetHemmet är det hus som flest vill ha mest, ett realistiskt drömhem som visar hur svenskarna vill bo just nu, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Vitt är favoriten

Bänkskivan ska vara av sten.
Bänkskivan ska vara av sten.

Förutom att analysera vilka bostäder som klickats mest har bilderna på hemmen studerats på djupet. På det sättet har Hemnet tagit reda på vilken interiör besökarna föredrar. Resultatet av bildanalysen visar att svenskarnas favoritfärg på väggarna är vit, att trägolv är populäraste golvtypen och att sten är materialet som gäller för bänkskivan i köket.

När det kommer till köket ska planlösningen tillåta social samvaro och i vardagsrummet står helst en grå soffa, gärna intill en eldstad. Allt detta återspeglas i HemnetHemmet. Det faluröda huset är en kub med en bågformad träpanel som för tankarna till traditionell snickarglädje. Övervåningens indragna terrass är flexibel på så sätt att det finns möjlighet att bygga om den till ett extra rum, till exempel om familjen växer.

– Vi ville förena statistiken från Hemnet med två ikoniska svenska hustyper med tydliga värden; funkislådans rationalitet och den faluröda stugans materialkänsla och hantverk. Resultatet är ett samtida boende med en form som följer folket. Det är en ny typ av hem, tillgängligt för de flesta som planerar att köpa ett hus, säger Bolle Tham på Tham & Videgård.

Bygga huset

Planerar att bygga huset.
Planerar att bygga huset.

Tanken med Sveriges mest eftersökta hus stannar inte på ritbordet, utan ambitionen är att huset ska byggas i verkligheten. Utformningen av huset och de befintliga ritningarna är framtagna med utgångspunkt i att det ska kunna förvandlas till ett riktigt hus. Just nu pågår diskussioner med byggföretag som visat intresse för hur huset ska kunna förverkligas.

– Det känns otroligt spännande att den som vill flytta in i huset kan komma att ha möjlighet att göra det. Man skulle kunna kalla HemnetHemmet för det nya folkhemmet med tanke på att det är byggt tillsammans med en stor del av Sveriges befolkning, säger Staffan Tell.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.