Sommarstuga– Norrbotten i toppen – Jönköping i botten

Nu har fritidshusmarknaden kommit igång runt om i hela Sverige. På fem år har priserna på fritidshus stigit med tre procent i Sverige som helhet. Fritidshusägare i Norrbottens län är de största vinnarna med en uppgång på 31 procent. Störst nedgång har det varit i Jönköpings län med en nedgång på 18 procent, det visar siffror som Fastighetsbyrån har tagit fram.

För att få en bild av hur prisökningen på fritidshus sett ut de senaste fem åren i olika områden har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik jämföra försäljningspriser på fritidshus under april 2014 till mars 2015 med samma period 2009/2010. Snittökningen i landet ligger på plus tre procent. Fritidshusägare i Norrbotten län kan glädjas åt högst prisökning med plus 26 procent på fem år. Störst nedgång har det varit i Jönköpings län, minus 18 procent. På kommunnivå kan fritidshusägare i Robertsfors i Västerbottens län vara glada över en prisökning på hela 129 procent. Störst prisnedgång har Oskarshamns kommun haft med minus 45 procent.

– Prisuppgången på fritidshus har, till skillnad från bostadsrätter och villor, varit relativt blygsam de senaste åren även om man kan se väldigt stora skillnader från ort till ort. Stigande priser på permanentboende och strängare finansieringskrav gör att färre har möjlighet att investera i ett fritidshus. Och den situationen kommer nog hålla i sig, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

Stor efterfrågan i Norrtälje

Lasse Tapper, Fastighetsbyrån i Norrtälje.
Lasse Tapper, Fastighetsbyrån i Norrtälje.

Norrtälje är den kommun där det säljs överlägset flest fritidshus i Sverige. Där har snittpriset gått upp fyra procent de senaste fem åren och ligger nu på 1 333 917 kronor. Även om inte priserna är på uppgång så finns det en efterfrågan.

– I år har marknaden kommit igång bra och det finns definitivt en efterfrågan. Drömmen om ett fritidshus på landet lever fortfarande hos väldigt många. En köpstark grupp är de som gjort någon typ av bostadskarriär men nu inte har planer på att flytta från sitt permanentboende. De har ofta utrymme att öka belåningen och ha råd med fritidshuset, säger Lasse Tapper, mäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån i Norrtälje.

Länssiffror – Norrbotten i topp,
Jönköping i botten

Vinnare, län Förlorare, län
Norrbotten, + 31 % Jönköping, – 18 %
Västerbotten, + 26 % Kronoberg, – 15 %
Dalarna, + 18 % Örebro, – 12 %
Gävleborg, + 18 % Skåne, – 10 %
Värmland, + 10 % Kalmar, – 8 % 

Kommunsiffror – Berg vinnare, Arvika förlorare

Vinnare, kommun Förlorare, kommun
Robertsfors, + 129 % Oskarshamn, – 45 %
Sigtuna, + 101 % Munkedal, – 38 %
Lidköping, + 95 % Nässjö, – 35 %
Orsa, + 86 % Örkelljunga, – 34 %
Mariestad, + 62 % Askersund, – 30 %
Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.